Alternatief ?                                          
 
Ik ben geen arts en wat dat betreft heb ik geen recht me te bemoeien met wat medisch verantwoord is en wat niet. Ik vind wel dat de term alternatieve geneeswijze niet al te gelukkig is. Geneeswijze omdat je daarmee suggereert lichamelijke of geestelijke problemen te zullen oplossen en alternatief ? Tja, wat is nu alternatief ?
Ooit in een ver en vaag verleden is het menselijk ras ontstaan. Of dit nu door God geschapen is, door evolutie ontstaan of een combinatie van beiden is laat ik even in het midden.
Vanaf het ontstaan van onze soort hebben we gebruik gemaakt van de natuur. We dronken het water, aten de planten en dieren, gebruikten stokken en stenen als werktuig en gingen ons steeds verder ontwikkelen.
Ergens in onze geschiedenis is er iemand geweest die ontdekte dat een wond sneller genas als je er een papje van geplette bladeren op smeerde. Er was iemand die extracten uit een (kinine)boom haalde en daarmee een koortswerend middel maakte. En zo zijn er nog wel duizenden voorbeelden te noemen.
Is het dan niet een heel klein beetje raar als sommige wetenschappers kruidengeneeskunde alternatief noemen ?
Die kruidengeneeskunde is de basis van onze huidige kennis over medicijnen. Er zijn nog steeds stoffen die niet of moeilijk na te maken zijn. Tot op de dag van vandaag trekken wetenschappers de wereld rond op zoek naar nieuwe planten en mogelijk geneeskrachtige stoffen.
Helaas leven we in een tijd waarin een groot deel van de Nederlandse kinderen denkt dat melk uit een fabriek komt. Gelukkig is er bij veel mensen het besef dat we zuinig moeten zijn met de natuur en realiseren we steeds meer dat alle chemische bestanddelen in ons voedsel niet voor iedereen gezond zijn.
 
Elke cultuur kent zijn eigen “huismiddeltjes”. Mijn oma gaf  haar kleinkinderen warme melk met een beetje suiker bij buikpijn en de klachten verdwenen. Als ik voor de zoveelste keer een buil opliep smeerde mijn moeder boter op mijn hoofd. Misschien komt het spreekwoord daar vandaan ?
Helaas zijn er in andere culturen ook wat rigoureuzere middelen bekend. Zo worden er helaas nog steeds dieren gedood of mishandeld omdat men denkt middeltjes met bijzondere werking te kunnen maken.
Die werking is overigens vaak niet wetenschappelijk bewezen, maar zoals de huismiddeltjes van mijn familie bewijzen is vaak alleen de extra aandacht aan het kwaaltje voldoende.
Middelen die wel op hun werkzaamheid zijn getest en waarvan de werking is bewezen vind je nu zowel terug in de “alternatieve geneeswijzen” als in de reguliere gezondheidszorg. Overigens is geen enkel middel gegarandeerd om voor iedereen hetzelfde resultaat te behalen. Denk alleen maar aan de pijnstiller. Pijn is moeilijk meetbaar en dus ook de juiste dosering. Het kan dus per persoon verschillen hoeveel er van een middel nodig is en wat de werking zal zijn. Dat zien we in het alternatieve ook, maar helaas is er een groep mensen die daar veel ophef overmaakt.
Zij beweren dat natuurgeneeskunde berust op het placebo-effect (iemand de indruk geven een medicijn te geven en als die persoon er in gelooft werkt het ). Het internet staat vol met aantoonbare resultaten in onderzoeken van allerlei wetenschappers.
Eigenlijk moet ik wel lachen om die sceptische mensen die beweren dat alleen chemische middelen werken. Kennelijk hebben die geen flauw idee waar aspirine van gemaakt is.
 
Ik laat het aan ieder over voor zichzelf te beslissen of alternatieve therapie geschikt zou kunnen zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je realistisch blijft. Laat je goed informeren en vraag even na of je zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoedt. Een goede behandelaar zal je altijd vooraf een indicatie kunnen geven van de kosten, in ieder geval van de kosten van consult en evt. voor te schrijven middeltjes. Hij zal je ook altijd vragen je (huis)arts te informeren. Niet alles is op te lossen met natuurgeneeskunde,homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen. Blijf ten alle tijden realistisch, heb geduld en ga bij twijfel altijd naar je huisarts. Het is sowieso verstandig om klachten die langer dan 3 weken aanhouden bij je huisarts te melden.
 
Ik heb weliswaar wat sites over wetenschap en natuurgeneeskunde gevonden, maar helaas zijn er veel Engelstalig of niet bepaald laagdrempelig. Hieronder toch wat suggesties :
 
Kruidenvrouwtje; leuk ! Vertelt over de geschiedenis van de natuurgeneeskunde. De rest van de site is overigens ook zeer de moeite waard.
 
Susanne Hazen.Susanne Hazen geeft hier haar mening over o.a. darmflora en natuurgeneeskunde.
 
Uitdaging; leuk artikel, kijk ook even bij de links onderaan.

Plantaardigheden; Hier kun je o.a. zien hoe je eigen kruidenthee samen te stellen en helemaal handig onderdaan de startpagina vind je links naar een heleboel gerelateerde sites. Hier kun je wel even vooruit.

Albert Luttikhuis; Dit vind ik een hele leuke ! Je moet wel even zoeken naar "jouw"onderwerp maar de site is duidelijk met veel liefde voor de onderwerpen gemaakt. Meneer noemt zichzelf een hobbyist, maar ik zou dan wel zeggen met een heleboel kennis..