Angst.                                                      


Ken je dat ? Je kunt je handen niet stil houden en het zweet staat in je handen.
Al dagen heb je je zorgen gemaakt om dit moment.
Je hebt gerepeteerd wat je gaat doen en zeggen.
Nu, na een aantal slapeloze nachten is er niks over van je plan.
Het enige wat over blijft is angst. Angst voor wat er kan gebeuren.
Van alle doemscenario´s gebeurt juist datgene waar je niet op bedacht was.
Je bent de controle op de situatie kwijt.
De één loopt nu weg, de ander huilt, de derde barst in woede uit.
Kortom je gedraagt je niet zoals je wilt en hebt er later spijt van …


We zijn allemaal wel bang voor iets. Spinnen, een ongeluk, iemand verliezen, teveel om op te noemen. We zijn bang het oude vertrouwde kwijt te raken. Zelfs als dat helemaal niet zo leuk is. De angst voor het nieuwe, onbekende maakt dat we ons vasthouden aan wat er nu is. We kennen allemaal wel iemand die vasthoudt aan iets wat niet meer werkt. Die relatie, die baan, er is altijd wel iets. En als we eerlijk zijn houden we ons allemaal wel eens vast aan iets wat niet meer werkt. De één blijft hopen dat het nog wel goed komt, de ander durft gewoon de stap naar het onbekende niet te nemen. Als je pech hebt speelt het allebei en nog zoveel meer. Je verspilt dagen, weken aan piekeren, zoekend naar een oplossing. Helemaal in je eentje. Want hardop zeggen dat je denkt dat er wat mis is, is gevoelsmatig toegeven dat er wat mis is. Je blijft hopen dat de ander veranderd. Dat je baas je eindelijk eens fatsoenlijk gaat behandelen. Je wacht af en word steeds ongelukkiger. Dit wens je niemand toe !
Dan komt het moment dat je niet anders kunt dan te handelen. Soms omdat een ander het besluit voor je neemt (bijv.. ontslag of je partner vertrekt).
Dan valt er niets meer te kiezen. Een gemiste kans.
Hoe lekker het ook is om een ander de schuld te kunnen geven van jouw ellende, dit is jouw leven. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf.
Met bang zijn schiet je niks op. Je kunt alert zijn, natuurlijk zit de deur op slot. Daarmee voorkom je dat er zomaar iemand binnen wandelt. Je huis barricaderen omdat je bang bent is wat anders. Je vergeet in je angst namelijk dat je er dan ook niet makkelijk uit kan. Je zou je door je eigen angst kunnen laten beheersen. Door ergens bang voor te zijn voorkom je nog niet dat het daadwerkelijk gebeurt. Je zou dus ontzettend veel energie kunnen verspillen met je angst. Zonde ! Probeer je eigen angst eens te doorgronden. Waar komt dat benauwende gevoel vandaan ? Is het wel terecht dat je je zo voelt ? Kun je echt niet zonder die baan of die partner ? Bedenk wel; mensen die met overlijden of ontslag te maken hebben weinig te kiezen in eerste instantie. Maar jij kunt zelf bepalen hoe je met de situatie omgaat. Ik hoop dat je de nieuwe situatie met beide handen aanpakt. Dat je nieuwsgierig zult zijn naar de nieuwe mogelijkheden in je leven. Kiezen is altijd vooruitgang. Je slaat een nieuwe weg in en daar je leer je van.
Van angstig zijn en blijven zitten waar je zit, leer je maar één ding. Je toont te weinig zelfrespect en daar is nog nooit iemand gelukkiger van geworden !

Ik ben in gedachten bij je, Renate