Buitenbeentje .                                
 
Ik ben een buitenbeentje , altijd al geweest . Ik ben op mijn best in mijn eentje in mijn eigen wereld . Het is niet dat ik geen contact met anderen nodig heb . Natuurlijk wel . Juist die mensen houden me met beide benen op de grond . Wijzen me keer op keer op de realiteit . Maar het blijft een feit dat ik me bijvb. met een boek in de tuin het aller-lekkerste voel . Lekker opladen en meeleven met een personage in een boek . Juist in die stilte heb ik vaak contact met die andere wereld .

In de jaren dat ik mezelf nog als slachtoffer van van alles en nog wat zag , was het ook regelmatig stil . Ik denk dat ze er wel waren , maar ik was er nog niet aan toe mijn slachtofferrol te laten vallen . Stel je voor dat de dingen die me overkwamen mijn eigen schuld waren ! Ik kan toch moeilijk mezelf de schuld gaan geven ? Ook toen was ik een buitenbeentje , maar op een andere manier . Ik sloot mezelf af van de buitenwereld . Soms uit schaamte , soms uit gemakzucht . Ik was in de veronderstelling dat ik naar mezelf toe geen verantwoording af hoefde te leggen voor mijn gedrag . Nu pak ik mezelf regelmatig hard aan . Als ik het niet doe gebeurt er weinig en terecht , je mag die verantwoording niet bij een ander leggen . Ik ben er nu van overtuigd dat iedereen iets heeft wat hem of haar bijzonder maakt . Bij mij is dat het contact met de andere wereld . Daar hoef je geen bewondering voor te hebben of jaloers op te zijn . Het is echt niet altijd een pretje . Je moet ook om kunnen gaan met de informatie die je krijgt . Misschien kun jij wel prachtig tekenen , ben je een kei in het huishouden of de spil van het bedrijf . Jij bent dus ook bijzonder , op je eigen manier een buitenbeentje . Gelukkig maar ! Stel je voor dat we allemaal precies dezelfde capaciteiten hadden . Zou een saaie boel worden .
Probeer eens de goede /sterke kanten van jezelf te benadrukken . Mopper niet teveel op jezelf , zonde van je energie . Kijk eens naar jezelf in de spiegel . Kijk eens naar de leuke kanten van je zelf ; guitige ogen , mooi haar ? Er is ooit gezegd (door wie weet ik niet meer) “een lach maakt alles mooier” . Niet alleen je gezicht , maar ook je leven . Het is een beetje als zonneschijn , alles ziet er net even wat stralender uit .
Mensen beoordelen op hun kledingmaat , rimpels of bankrekening is kortzichtig . Toch doen we het met z´n allen . Als je iemand ontmoet heb je al snel een mening , je eerste indruk . Die indruk is gebaseerd op de buitenkant en je kan er dan ook flink naast zitten . Probeer objectief te zijn en bedenk dat jezelf ook gezien wilt worden als wie je bent . Jij bent meer dan de kleding die je draagt of de kleur van je haar . Het zal je niet verbazen dat ik regelmatig met mensen te maken krijg die zich in mij vergissen . Er is een tijd geweest dat ik dat vreselijk vond . Ik had zo mijn best gedaan om een leuk mens te worden . Werd ik verkeerd ingeschat . Jammer en grappig tegelijk . Zo kijk ik er nu tegen aan . Je kunt iemand niet dwingen je te zien zoals je bent . Je kunt iemand niet dwingen dat beeld van jou te hebben wat je van jezelf hebt . Als je dat kunt loslaten ben je al een heel eind . Natuurlijk pas je je gedrag aan aan bepaalde omstandigheden . Ik mag in ieder geval hopen dat je dat fatsoen hebt . Je gaat niet op je laptop zitten werken tijdens een crematie . Dat heeft niks met je normen en waarden te maken , maar met de algemene . Je verliest geen stukje identiteit door je naar de regels te gedragen . Dus niet bloot een restaurant in lopen ! Je kunt prima je identiteit , je eigen stukje ik, bewaken in je eigen huis . Binnen jouw huis gelden jouw regels . Als jij niet wilt dat er gerookt word , word er niet gerookt . Als je thuis jouw regels kunt handhaven zal het buiten de deur ook makkelijker gaan . Je zult makkelijker voor jezelf op kunnen komen . Je durft het aan te geven als je het ergens niet mee eens bent . Verwacht geen wonderen . Het kan rustig zo zijn dat mensen je al jaren kennen als ja-knikker . Dan is het even schrikken als je een keer nee zegt . Doe het rustig en hou vast aan je standpunt . Grote kans dat ze het nog een keer vragen . Blijf bij je standpunt ! Zeg weer nee . De eerste keer is moeilijk en verbazend voor de ander . Het word echt steeds makkelijker en je zult ook weer selectiever worden . Misschien is het goed om in te zien dat ja zeggen vaak betekent ; ik durf geen nee te zeggen . Nee zeggen betekent toch ; aangeven dat je het niet aankan , iemand laten stikken (je bent nodig) en ach wat is er nou zo dringend dit kan er ook nog wel bij . Voor je het goed en wel weet ben je oververmoeid . Je zorgt voor de buurvrouw , hebt een oppaskind , werkt en “moet” elke week de ramen zemen . In al die tijd loop je jezelf voorbij en vroeg of laat barst de bom . Je gaat , meestal tegen de verkeerde , als een gek tekeer ! Dat lucht op , maar wezenlijk heb je natuurlijk niks veranderd .
Tijd om nee te leren zeggen . Nee zeggen tegen een ander betekent ja zeggen tegen jezelf .