Edelstenen en mineralen .                               

Hier wordt nog aan gewerkt !

Voor ik begin even dit; onderstaande beschrijvingen zijn gebaseerd op mijn gevoel en ervaringen met de stenen. Hoewel er bij stenen vaak over een genezende werking wordt gesproken heb ik het liever over een helende werking.
Genezend = klachten wegnemen. Denk aan medicijnen.
Helend = de oorzaak van klachten verminderen en daarbij mogelijk de klachten door het zelfherstellend vermogen van het lichaam afbouwen.

Het gebruik van stenen is nooit een vervanging van reguliere (al gebruikte) medicatie maar kan in overleg met de behandelende arts een aanvulling zijn !

Laat ik beginnen met een veel voorkomend tafereel bij de verkooptafel;
Een jongetje mag een steen uitzoeken. Hij grijpt zonder aarzelen naar een Rozenkwarts. Ouders enigzins vertwijfeld. Een roze steen voor een jongen ?
Verderop lees je je meer over de juiste keus van deze kinderen.

Een aantal jaar geleden stond ik op markten en braderieën bij een verkooptafel van een New Age winkel. Ik had geen verstand van stenen en er ook niet veel interesse in. Op de kraam lag een stenenlijst waar mensen zelf aan de hand van klachten of misschien beter gezegd aandachtsgebieden een steen konden uitzoeken. De eigenaar van de winkel liet me steeds vaker alleen achter de kraam en bij drukte stond ik met mijn mond vol tanden bij vragen over de stenen. Ineens kreeg ik de ingeving om puur op gevoel iemand een steen aan te reiken. De persoon zocht dan in de stenenlijst zelf de beschrijving van de steen op. Ik ontdekte dat ik keer op keer de juiste steen had aangereikt. Zonder te weten hoe of wat, ik kreeg dus duidelijk hulp van bovenaf.
Lekker makkelijk natuurlijk, maar ik wilde toch in ieder geval wel iets weten over stenen.
Ik heb inmiddels heel wat mineralenbeurzen afgelopen en een aardige verzameling opgebouwd.
Het leuke aan stenen vind ik dat ze er in alle soorten en maten én prijsklasse zijn. Je kunt voor een paar euro al wat leuks kopen.

Op de verkooptafel van Vlindervrij vind je o.a.
Getrommelde stenen = stenen die , jawel , in een trommel met zand of gruis glad gemaakt zijn.
Gepolijste stenen = stenen die handmatig of door invloed van water en wind gepolijst zijn, vaak is ook een deel van de steen ruw gelaten/gebleven.
Ruwe stenen = worden verkocht zoals ze gevonden zijn.
Geode = een steen waarbij een grotvorm is ontstaan. Een holte in de steenmassa is vrij gebleven. Vooral geodes van Amethist kunnen meters hoog worden, spectaculair !
Insluitsels = in de steen is een andere soort of een vervuiling (denk aan mos, water, een insect) terecht gekomen.
Clusters = diverse stenen zijn vergroeid met elkaar waardoor een groep is ontstaan. Vaak met insluitsels. Clusters wijzen vaak alle kanten op en hebben daardoor een extra sterke energie.
Bewerkt = stenen bewerkt tot sieraden of (gebruiks)voorwerpen. Denk aan marmer (keukenbladen,vloeren) of edelsteenhangertjes.
Hangertjes = steen gevat in hanger. Ik raad je aan voor de ingeboorde soort te gaan. Er worden ook gelijmde hangertjes verkocht en lijm kan nog wel eens loslaten. Even opletten dus.


Amethist.
Licht tot donkerpaars soms met witte strepen . In dat geval heet het gebande (de witte strepen) Amethist.
Het is een multifunctionele steen en voor iedereen geschikt. Amethist versterkt het spirituele inzicht en brengt rust in het hoofd. Amethist is een prachtige steen om cadeau te doen, door de kleur en grillige vorm is het een mooi object om neer te zetten. Amethist is wél een steen die kan verkleuren onder invloed van (zon)licht, zet hem dus niet op een zonnige vensterbank.
De gladde vorm is uitstekend geschikt om in de handen te houden bij meditatie of om het inslapen te versnellen.

Amethist is makkelijk verkrijgbaar, alleen de beste (dieppaarse) kwaliteit is niet altijd beschikbaar (en daardoor duurder).

Bergkristal.
Een witte of doorzichtige steen. Vaak is de basis van de steen melkachtig wit en naar boven steeds meer transparant.
Bergkristal is, net als Amethist, een kwarts. Kwarts is veel voorkomend en daardoor goed verkrijgbaar. Bergkristal is een van de meest gebruikte (sier)stenen. Hij straalt rust uit en maakt dingen gevoelsmatig helder. Hij versterkt de intuïtie en maakt het makkelijker om onderscheid te maken tussen wat wel en niet goed voor je. Een mooi maatje in een periode van moeilijke beslissingen dus ! Bergkristal (ver)sterkt zowel innerlijk als uiterlijk.
Uit een mijn in Arkansas komt een extra krachtige Bergkristal. Neem gewoon eens 2 kristallen in de handen en voel het verschil. Arkansaskristal is geliefd bij mensen die met hun spiritualiteit werken.

Calciet.
In heel veel kleuren verkrijgbaar en daardoor bij veel mensen geliefd. Calciet is een lieve steen die je rustig maakt maar vooral werkt aan optimisme. Kinderen die onzeker zijn pakken vaak een oranje Calciet. Op de site vind je meer info over kleuren.
Calciet helpt om dingen concreet te maken en om niet in dromen te blijven hangen.
Helder/wit = maakt dingen zichtbaar
Blauw = maakt dingen bespreekbaar, helpt bij het uiten (uitspreken) van emoties
Geel = maakt dingen handelbaar , verbetert je humeur en is zonnig
Oranje = maakt dingen tastbaar, verwarmt en troost

Calciet is een steen die je "even ergens doorheen helpt" zonder aan je emoties voorbij te gaan.
Op de verkooptafel vind je al stukjes Calciet voor 50 eurocent. Iets goedkoper dan zelfverwennerij met een bosje bloemen én blijvend.

Dumortoriet is een blauwachtige steen. Ook een prima steen voor sombere perioden, neemt de druk op de maag weg en maakt je alert op het gebeuren buiten je. Helpt je om oude patronen los te laten vooral die gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals stress (hoofdpijn, maag, darmklachten). Op de kraam als hangertje en losse steen.

Pietersiet is misschien wel dè steen voor de herfst. Door de mooie zwartbruine tekening met goudkleurig (door tijgeroog) tekening is elke steen anders. De steen helpt je door stormachtige tijden heen, maakt je weerbaarder en helpt je sneller te beslissen. Op de kraam als hanger, losse steen of pyramide.
 

Rozenkwarts.
De meest verkochte en gevraagde steen. Door de vriendelijk roze kleur bij zeer veel mensen favoriet bij het kopen voor een vriendin.
Deze steen is rustgevend en liefdevol troostend. Mensen die (hyper)actief zijn, moeilijk inslapen of zich niet kunnen concentreren reageren erg goed op deze steen. Ik heb geweldige ervaringen met Rozenkwarts. Bij één van mijn eerste verkoopervaringen achter een marktkraam kreeg ik een fotootje in mijn handen gedrukt. Zonder te kijken zei ik dat er een Rozenkwarts onder het bed gelegd moest worden. Een aantal dagen later kreeg ik een opmerkelijk telefoontje. Ik bleek de moeder van een paar maanden oude baby aan de lijn te hebben die de steen had gekregen. De baby had vanaf het begin continu gehuild, maanden lang. Ouders en omgeving waren ten einde raad. Volgens de moeder is de steen neergelegd en sliep de baby de 2e nacht voor het eerst 6 uur door en huilde veel minder.
Dat heeft me wel even aan het denken gezet. Als een volwassene een steen koopt dan kan daar geloof of (valse) hoop bij spelen....... maar een baby ? De baby is inmiddels een bijdehandje die "dus echt nooit meer huilt". De steen heeft inmiddels een plek onder het tienerbed.
Ik zal deze persoon altijd dankbaar blijven omdat hiermee mijn echte interesse voor stenen is gewekt.

Zeoliet/ Apofylliet.
(Cluster met Prehniet, Apofylliet, Stilbiet en soms Okeniet).
De kans is klein dat deze steen je al bekend is. Toch is dit één van mijn favorieten, zeker bij het spiritueel ontwikkelen.
De steen is vaak niet supermooi vanwege het allegaartje in de cluster; grijze Chalchedoon, heldere Apofylliet, zalmroze Stilbiet en de lichtgroene/witte Prehniet.
Hieronder de tekst die ik jaren geleden over Zeoliet (een verzamelnaam) schreef.

Zeoliet absorbeert gifstoffen en geuren. Zeoliet is een Reiki-steen die bevorderlijk is voor afstemming op energieën en de reactie op genezing versterkt.
Apofylliet geeft helderheid in de zoektocht naar het hogere zelf en zorgt voor ontspanning bij het verkennen van de eigen IK.
Apofylliet is zeer geschikt voor iedereen die bezig is zich spiritueel te ontwikkelen.
Apofylliet is een liefdevolle steen die je bewust maakt van je eigen IK , maar je ook leert waar verandering mogelijk is. Je kunt sneller ontspannen en jezelf bevrijden van onderdrukte emoties. Ook om die reden is het een zeer geschikte steen tijdens een (zelf)behandeling.
Lichamelijk gezien is het een goede steen bij astma ,allergieën en herstel van huid en slijmvliezen. Maar de sterkste kant van Apofylliet is toch wel zijn invloed op het zelfbewustzijn , het mogelijk maken van spirituele dromen en een versnelde spirituele ontwikkeling zonder de realiteit uit het oog te verliezen .

Versteend Hout.
Deze vind je ook niet in elke winkel. Ziet er leuk uit door allerlei kleuren en tekeningen.
Hoewel er diverse soorten versteend hout bestaan zijn het allemaal soorten die resten hout bevatten die gefossileerd zijn.
Fossielen ken je misschien alleen van de dinosaurussen, maar ook planten en andere dieren kunnen als fossiel eindigen.
Het leuke aan versteend hout is dat het je met beide benen op de grond zet. Minder lief gezegd; het drukt je met de neus op de feiten. Maar wel op een werkbare manier; je krijgt ook het inzicht naar een oplossing aangereikt. Dit is een hele fijne steen voor de dromers onder ons. De realiteit is nu eenmaal anders, maar versteend hout laat je daar wel de leuke kant van zien !

Boeken.
Er zijn geweldige boeken op de markt over edelstenen en hun werking. Mijn twee favorieten vind je ook op de verkooptafel of kun je, net als stenen en andere zaken, bij mij bestellen.

De Kristallengids van Judy Hall 14,95
Helemaal geweldig,bomvol informatie. Van het ontstaan van kristallen tot de mogelijke werking en de vormen.
Heb je echt jarenlang plezier van en is voor mij echt een naslagwerk.

Nieuwe Kristallen van Judy Hall 9,95
Een aanvulling op haar eerdere werk met de meest bijzondere nieuwe ontdekkingen op stenengebied.
Een nadeel, je wordt er wel hebberig van!

Nog even dit;
Ik wil nogmaals benadrukken dat stenen geen geneesmiddel zijn. Laatst kreeg ik een enthousiaste mail over edelsteenwater.
Mevrouw had ergens gelezen over deze manier van edelsteengebruik en al haar stenen in een kan water gelegd. Ik raad je aan eerst goed na te gaan welke stenen hiervoor gebruikt kunnen worden . Tenslotte zijn er ook stenen die metalen en andere niet al te prettige stoffen bevatten. Laat je dus goed informeren !

Stenen zijn superleuk , decoratief én ze kunnen een een steentje euh steuntje in de rug zijn.
Leg eens een paar stenen in een accubak, vaas of schaal en doe er wat water en eventueel een drijfkaarsje bij. Natuurlijk geen stenen die zout of ijzer bevatten;-)
Stenen voor kinderen kun je in bijvoorbeeld een dichtgestikt washandje bij het bedje leggen of onder het matras stoppen.
Wat voor kinderen geldt, geldt natuurlijk ook voor jou. Je kunt stenen heel goed zelf op gevoel uitzoeken. Bekijk met je ogen rustig eens wat stenen. Welke trekt je aandacht ? Dit kan heel goed een steen zijn met een kleur die je niet zo aanspreekt. Een stille hint van de steen dat je met iets aan de slag mag gaan wat (on)bewust nog voor wat weerstand zorgt.

Wil je toch liever dat ik een steen voor je uitzoek ? Dit kan op één van de beurzen of je kunt een edelsteenconsult aanvragen.
Ik zoek dan een steen voor je uit en schrijf daar een persoonlijke tekst bij. Naast de (variërende) kosten van de steen kost dit 15 euro.
Uiteraard kan ik rekening houden met een maximumprijs van de steen.