Kleuren.                         03-11-2009 
 
 
Kleuren hebben een duidelijke functie in ons dagelijks leven. Kleuren die ons waarschuwen (stoplicht), die onze aandacht trekken of er juist voor zorgen dat een ruimte onopvallend is (wat de bedoeling heeft dat we meer aandacht besteden aan een spreker ). Kleuren hebben een duidelijke functie, terwijl ieder een voorkeur voor andere kleuren heeft. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke associatie bij welke kleur hoort. Eenvoudigweg omdat dat voor iedereen anders is. Zo is zwart voor mij een kleur van rust en zeker niet somber. Terwijl heel veel mensen zwart met dood en negativiteit associëren. Een algemene lijst maken is dan ook moeilijk. Natuurlijk is er wel een basis. Zo zullen veel mensen bij de kleur rood aan liefde denken en bij geel aan de zon. Wil je eens weten wat een kleur met jou doet ? Daar is een hele simpele oefening voor; maak diverse kleurvakken (potlood, verf of met je printer ). Concentreer je op een kleurvak. Wat gebeurt er ? Word je rustig van deze kleur ? Welke emotie speelt een rol ? Maar ook welke woorden associeer je met deze kleur.
Even een voorbeeldje; geel …. Voor mij is geel de kleur van vernieuwing. Denk maar eens aan Pasen en bloembollen die boven de grond komen, lente. Een kleur dus die je energie geeft.
Kinderen zijn dol op felle kleuren. Pas later in het leven worden pastelkleuren interessant. Ik heb er niet voor geleerd maar ik denk dat dit te maken heeft met de ontwikkeling van de hersenen en de ogen.
Hieronder zet ik mijn associaties bij de diverse kleuren, maar ik zet er ook de meer algemene omschrijvingen bij;
 
Rood; de kleur van het eerste basis chakra. Kleur van actieve energie, van waarschuwing, alertheid. Een kleur die aantrekt (rood hart) of afstoot (irritatie). Niet voor niets gebruikt men een rode lap bij stierenvechten. Rood is een kleur die agressie op kan wekken. Rood is een kleur die gebruikt word door mensen die willen opvallen, denk maar eens aan de sportwagens.
 
Edelstenen in deze kleur; jaspis, granaat, koraal en robijn.
 
Oranje; de kleur van het tweede basis chakra. Ook een kleur van activiteit. Stimuleert het denken. Een oranje lamp tijdens het leren of studeren is beslist het proberen waard. Oranje is een kleur die creativiteit stimuleert en verwarmt.
Oranje is duidelijk een kleur die geen agressie oproept zoals rood kan doen.
Oranje is dan ook de kleur van de ondergaande zon en wie kan daar nou boos van worden ? Oranje kan ook een overgangsfase zijn tussen rood en geel.
 
 Edelstenen in deze kleur; carneool, barnsteen en zonnesteen.
 
Geel; de kleur van het derde basis chakra. Kleur van spiritualiteit, energie, denken, vernieuwing. Lente
, zon en stralen. Een kleur die verwarmt en motiveert, maar ook voor alertheid zorgt. Teveel energie kan
heel vermoeiend zijn, je zal dan ook niet veel mensen in gele kleding tegenkomen. Denken en creativiteit (uiten)
horen ook bij deze kleur.
 
Edelstenen in deze kleur; citrien; gele jaspis en amber.
 
Groen; de kleur van het vierde basis chakra. Gevoelskwesties, natuur, rust en ambitie, maar ook naïviteit (zo groen als gras). De kleur van handelen vanuit je hart en je daarbij krachtig voelen. Groen is zeer geschikt als basis, van hier kun je alle kanten op. Groen werkt ook verfrissend. Niets werkt zo goed als een wandeling in de natuur !
 
Edelstenen in deze kleur; malachiet, chrysopraas, olivijn, toermalijn, jade, fluoriet en smaragd.
 
Blauw; de kleur van het vijfde basis chakra. Communicatie, jezelf verbaal uiten of juist zwijgen. De kleur van de zee en grootse gevoelens. Een koele kleur die rust uitstraalt. Blauw is een kleur die veel mensen aanspreekt, zeer geschikt voor kleding. Blauw geeft ook betrouwbaarheid aan.
 
Edelstenen in deze kleur; sodaliet, lapis lazuli en saffier.
 
Paars; de kleur van het zesde basis chakra. Mijn favoriet. Natuurlijk is er niet één kleur paars, zoals elke kleur heeft ook deze vele schakeringen. Lila geeft een schoon, fris en nieuw gevoel, een gevoel van lente. Paars is de kleur van spiritualiteit, openstaan voor andere dimensies. Een ontwikkelingskleur voor mensen die niet bang zijn voor het onbekende. Een kleur voor mensen die zich willen onderscheiden zonder schreeuwerig over te komen. Persoonlijk geeft paars mij een hoop rust en is voor mij nooit te warm of te koud. Een kleur die in elk seizoen goed past.
 
Edelstenen in deze kleur; amethist, rubeliet, toermalijn, sugiliet en paarse fluoriet.
 
Wit; de kleur van het zevende basis chakra. Wit is alle kleuren bij elkaar en dus compleet. De kleur van nieuw begin (trouwen), maar ook van voltooiing. Wit geeft rust en is steriel, maagdelijk. Wit is zeer geschikt als basiskleur want het haalt andere kleuren op. Wit is de kleur van reinheid, maar heeft ook iets kwetsbaars. Wit is de kleur van de hemel, het begin en eind van het leven. Iemand die spiritueel is ingesteld zal veel wit in de aura hebben.
 
Edelstenen in deze kleur; maansteen, bergkristal, diamant, howliet en opaal.
 

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over kleuren. Bijv. in een auraveld. In de loop van 2010 hoop ik hier wat meer over te schrijven. Ik hoop dan ook wat foto's van de hierboven genoemde stenen op de site te hebben. Maar laat ik niets beloven, druk, druk, druk....