Reiki .                                                 02-03-2008
 
Je zult hier niet het zo bekende proletarisch knip en plakwerk vinden . Daarvoor kun je op menige ander site op internet terecht . Mocht je nog niet bekend zijn met Reiki dan kun je bij elke zoekmachine het woord Reiki intikken en je vind massa´s informatie over de Reiki-traditie .
Reiki valt onder de alternatieve geneeswijzen . Een beetje verraderlijke omschrijving naar mijn mening . Iedereen is namelijk in staat om met Reiki aan de slag te gaan . Je hoeft geen arts te zijn en we spreken niet van patiënten . Een goede Reiki behandelaar zal nooit zeggen dat hij je kan genezen . Dan mag je wat mij betreft gillend weg lopen . Daarover , nee niet over dat gillen , verderop meer .
 
Wat is Reiki ?
 
Reiki is een vorm van handoplegging . Via je handen wissel je energie uit met een ander . Normaal gesproken heeft men het over energie geven . Ik vind dat geen juiste omschrijving .
Alles in en om ons heen is een vorm van energie .
Er kan teveel energie zijn ; onweer , vuur , overstroming , woede of een ontsteking .
Er kan te weinig energie zijn ; droogte , een lege batterij , moeheid of futloos zijn .
Vaak is er sprake van een wisselwerking tussen verschillende energieën . Bij droogte is er te weinig water en te veel zonne-energie . Iets soortgelijks gebeurt er in het lichaam waar zich een ontsteking bevind ; het lichaam heeft te weinig energie om de ontstekingshaard aan te kunnen .
 
Waarvoor kun je Reiki gebruiken ?
 
Voor alles en iedereen ! Maar ik ga even terug naar mijn opmerking over alternatieve geneeswijze . Veel Reiki klanten hebben al een heel proces achter zich voor ze zich voor een behandeling melden . Vaak kan een reguliere arts niet voldoende betekenen voor de persoon . Denk nou niet gelijk dat die arts dan verkeerd bezig is . Er kunnen legio oorzaken zijn . Soms heeft een persoon geen vertrouwen meer in de reguliere behandelmethode of deze slaat niet aan . Het mooie van Reiki is dat deze zich niet concentreert op de diagnose of op wat de persoon denkt te hebben (of heeft) . Hoewel er verbluffende resultaten zijn geboekt met Reiki mag er niet over genezing gesproken worden . Als Reiki al iets geneest dan is het het proces waar de persoon zich in bevind . Ik zal een voorbeeld geven . Ik krijg iemand voor een behandeling die zegt ongeneeslijk ziek te zijn en wil stoppen met de reguliere behandeling . De grootste fout die ik nu kan maken is zeggen dat ik haar wel even zal genezen . Dat doen we dus niet ! Als iemand mij klachten aangeeft vraag ik altijd wat de behandelende arts er van vindt . Ik raad de persoon ook altijd aan om de arts op de hoogte te stellen van de bezoeken aan mij . Ik ben deze vrouw op mijn gemak gaan benaderen . Ik heb tijd voor haar genomen , ik heb geluisterd en ik heb haar Reiki gegeven . Er heeft geen wonderbaarlijke genezing plaats gevonden . Maar zelf heb ik toch een klein wonder ervaren . Van een ontzettend gespannen en boze vrouw heb ik haar zien veranderen in iemand die weer redelijk goed slaapt en weer geniet van het leven zolang het haar gegeven is .
Ik heb diepe bewondering voor haar instelling en wens haar het allerbeste .
 

 


Hoe vaak moet je iemand behandelen ?
 
Les één ; je moet niets . Het zou best eens kunnen dat het niet klikt tussen jou en degene die behandeld wil worden . Reiki is geen verplichting ! Ik hoorde laatst iemand zeggen dat ze een cliënt gezegd had nog zes keer terug te komen . Ik denk dat je je hiermee op glad ijs begeeft . Hiermee suggereer je toch dat iemand dan “beter” is . Men zou hierdoor de indruk kunnen krijgen dat je binnen die periode verbetering verwacht . Ik laat zelf altijd de cliënt zelf om een nieuwe afspraak vragen , het initiatief komt niet van mijn kant .
Kort gezegd , de cliënt bepaald hoe vaak hij behandelt wil worden . Bovendien is niet iedereen die zich laat behandelen ziek . Er zijn ook mensen die het als een stuk verwennerij voor zichzelf zien .
 
Hoe gaat een behandeling in zijn werk ?
 
Er zijn diverse mogelijkheden . Je kunt iemand op een stoel , een tafel of zelfs op afstand behandelen . Op afstand behandelen leer je bij de Reiki 2 initiatie .
Niet iedereen heeft de ruimte of het geld voor de aanschaf van een behandeltafel . Toch raad ik je aan dit wel te overwegen . Een behandeltafel is zowel voor jou als degene die je behandelt erg prettig . Je hebt een prettige werkhoogte en de persoon kan ontspannen liggen .
Mocht je bij een Reiki behandelaar komen die zegt dat je je moet ontkleden ….. Zucht , dat wordt weer gillend weglopen ! Je schoenen uittrekken en makkelijke kleding is wél zo handig . Reiki energie gaat door alles heen en zeker door een dun laagje kleding . Mocht het laagje kleding wel erg dun zijn of weinig verhullend leg er dan een laken of deken over . Je bent professioneel bezig . Laat niet de indruk ontstaan dat men meer dan een Reiki behandeling van je mag verwachten !
Zorg dat jij en de ruimte waar je werkt verzorgd zijn . Je zou de sfeer een beetje kunnen verhogen door wat muziek en wierook aan te doen . Dit is geen must , maar je zet toch wel die tv uit hè ? Je kan er om lachen , maar het is gebeurt hoor !
Zowel bij de stoel als de tafelbehandeling begin je met de persoon op het gemak te stellen . Je vraagt ook altijd of je de persoon mag aanraken . Mocht dit de eerste ervaring zijn van iemand met Reiki , leg dan eerst even uit wat je gaat doen . Je maakt contact door je handen op de schouders te leggen . Dit doe je tot de persoon ontspannen genoeg is voor de rest van de behandeling . In principe ga je dan van boven naar beneden de verschillende handposities af . Elke positie hou je zo´n 3 minuten aan . Hiervoor zijn er mooie cd´s te koop die elke 3 minuten een signaal geven . Je kunt de handposities leren op Reiki oefenavonden .
 
Moet ik een diploma hebben ?
 
Nee . Je hebt voor het beoefenen van Reiki in principe niets nodig . Ik raad je wel aan om eens een Reiki oefenavond te bezoeken . Hier leer je niet alleen de handposities , maar ook de rest van wat er bij een behandeling komt kijken . Je kunt dan alsnog besluiten om voor een Reiki initiatie te kiezen .
 
Wat is een Reiki initiatie ?
 
Een initiatie is een inwijding . In een ver en vaag verleden was iedereen zich meer bewust van zichzelf , de natuur en energieën . In de drukke maatschappij waarin we leven is dat bewustzijn aardig op de achtergrond geraakt . Iedereen heeft van nature het kanaal waarmee je Reiki kunt ontvangen . Bij de meeste is het echter vervuilt of zelfs verstopt . Een Reiki Master kan tijdens de initiatie dat kanaal weer in werking zetten .
Ik was zelf erg sceptisch bij mijn eerste initiatie , maar er is voor mij een duidelijk verschil met voor die tijd .
 
Ga ik me met Reiki ook spiritueel ontwikkelen ?
 
Reiki is spiritueel ontwikkelen . Je bent heel bewust bezig met jezelf of met een ander . Hierdoor zul je in de loop van de tijd vanzelf meer ervaren . Vergeet nooit dat je een vrije wil hebt . Als je niet wilt ontwikkelen dan zeg je er nee tegen . Ik heb het alleen nog nooit mee gemaakt dat dit gebeurde .
 
Een vriendin ziet na één oefenavond geesten . Krijg ik dat ook ?
 
Ja en nee . Als je er bang voor bent , zal je “enge dingen” gaan zien .
Ik kan niet vaak genoeg zeggen ; iedereen heeft zijn eigen tempo en zijn eigen weg .
De weg van die vriendin hoeft jouw weg niet te zijn . Dat bepaal je voor een groot gedeelte zelf . Let wel , ik ken mensen die dolgraag “iets willen zien” en het niet ervaren . Ik ken ook mensen die er niet op zaten te wachten waarbij het wel gebeurt . Je kan iets niet afdwingen , hooguit met een hoop geduld . Je kunt wél altijd nee zeggen tegen de dingen die je ervaart !
En hou er alsjeblieft rekening mee dat je door je angst dingen zelf kunt creëren . Wat dus niet betekent dat de dingen die je dan ziet ook “echt” zijn !
 
Waarom moet ik (laten) betalen voor een behandeling ?
 
Zoals al eerder gezegd Reiki is een uitwisseling van energie . Geld is ook een vorm van energie . Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik een geschenk van God had ontvangen . Ik moest daar dankbaar voor zijn en mocht er niet respectloos mee omgaan . Ben ik het helemaal mee eens !
Als ik geen geld zou vragen (of een andere vorm van vergoeding) zou ik mezelf niet serieus nemen . En dus ook de Reiki traditie niet . Let wel , ik laat me niet betalen voor de Reiki die ik geef . Ik laat me betalen voor de tijd en de energie die ik hier aan besteed . Bovendien maak ik onkosten ; voor deze site , mijn initiaties , de e-mail contacten met jullie , de boeken die ik koop en mijn auto rijdt helaas niet op Reiki .
 
Reiki is eigenlijk niets anders dan de uitwisseling van energie . De één noemt het liefde , de ander Goddelijk .
Voor mij is Reiki iets wat voor alles en iedereen beschikbaar mag zijn . Ongeacht je afkomst of je lichamelijke of geestelijke gesteldheid . Reiki discrimineert of veroordeelt niets of niemand .
 
 

 

Mocht je meer informatie willen hebben dan kun je me gerust een mailtje sturen . Ik ben meestal ook aanwezig op de avonden van Reiki Centrum Schollevaar . We “werken” daar met kleine groepen en 2 Reiki Masters .
 
Bij Reiki Centrum Schollevaar kun je terecht voor een Reiki-behandeling, Reiki initiatie , Cranio sacraaltherapie , Reiki oefenavonden en thema avonden . Alles na telefonische afspraak op 010-4427218 of 06-18138539 of mail .