Tot ziens !                                          
Niet elk leven leest als een boek . Niet elk leven staat bol van de spanning en sensatie . Maar elk levend wezen moet vroeg of laat afscheid nemen van een ander , gewild of ongewild .
Ik leefde ooit in een flutromannetje , compleet met de grote stoere held . En ja , hij keek “met een woeste blik” naar het leven . Alleen ik mocht me in zijn gespierde armen werpen . Pure passie , zeg maar .
In zo´n flutromannetje worden de held en zijn vriendin slechts éénmaal van elkaar gescheiden door “een ramp” die breed uitgemeten wordt . Een enge ziekte , een ontvoering of een oude vlam . Daarna stortten ze zich weer in elkaars armen om lang en gelukkig door te leven .
Helaas bleek mijn held een gewone man te zijn met net iets te veel fouten . Toen er ruzie dreigde te ontstaan heb ik me niet “smachtend en smekend” aan zijn voeten geworpen . Ik heb de huissleutel terug genomen . Niet spectaculair maar wel effectief !
Zo kwam er een einde aan een verhaal wat mooi begon . Niemand stort zich in een relatie of vriendschap met in zijn achterhoofd ; het zal wel mis gaan . Ik vind het heel jammer dat er bij het verbreken van een relatie zoveel haat en nijd wordt gebruikt . Is er ooit iemand iets opgeschoten met natrappen of roddels verspreiden ? Het lucht misschien even op , maar het lijkt mij dat je nauwelijks trots kan zijn op je eigen gedrag . Mij zul je geen kwaad woord horen zeggen over mijn oude held . Ik ben er al die tijd zelf bij geweest . Ik kan een ander niet kwalijk nemen dat ik hem niet zie zoals hij is .
 
Mijn held is niet de enige die uit mijn leven is vertrokken . De lijst met namen is aardig gegroeid de laatste jaren . Dat zet je wel aan het denken . Ben ik zo´n kreng dat mensen mij niet aardig kunnen vinden ? Ik durf volmondig nee te zeggen ! De enige fout , als je het zo al mag noemen , is dat ik me erg ontwikkeld heb in de laatste jaren . Ik baal er van als je nu klakkeloos zou aannemen dat ik me dus beter voel dan anderen . Ik kijk niet op naar of neer op mensen . Ik heb respect voor een ieder die zich wil ontwikkelen . Op welke manier dan ook . Ik heb wél moeite met de mensen die klagen over van alles en er zelfs niks aan doen . Of erger nog anderen er de schuld van geven . Ik kijk niet neer op die mensen , ik laat ze geen deel meer zijn van mijn leven .
 

Toen ik me op spiritueel gebied ging ontwikkelen heb ik er geen seconde aan gedacht dat me dit vriendschappen zou gaan kosten . Beetje naïef misschien , ik weet het niet . Bij elke stap op mijn weg kreeg ik te maken met onbegrip en jaloezie . Ik heb daar veel verdriet van gehad . Er is werkelijk niets in mijn leven wat jij niet ook zou kunnen doen of hebben . Ik ben geen wonderkind . Ik heb wél een hoop tijd en energie gestoken in mijn ontwikkeling . Ik heb cursussen gevolgd en stapels boeken gelezen . Dingen die jij ook kunt doen , als je dat wilt . Ga alsjeblieft nooit jaloers op mij worden . Kennelijk ben je dan heel slecht op de hoogte van mijn leven . Er is geen mens met gezond verstand die met mij zou willen ruilen en terecht ! Ik zou net zo min met iemand willen ruilen . Ik heb zoveel geleerd van mijn leven en ik ben blij met wie ik nu ben , dus waarom zou ik ?
Die keren dat ik met jaloezie of onbegrip te maken kreeg waren een klap in mijn gezicht . Daar lees je dus nooit iets over in die flutromannetjes en al helemaal niet hoe je daar mee om moet gaan . Ik heb , en had , teveel zelfrespect om een drama te maken van de beschuldigingen waar ik mee te maken heb gehad . Dat kan natuurlijk niet hè . Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik in huilen uitbarst of mezelf ga verdedigen . Heb ik niet gedaan . Dus nu ben ik een hooghartige tut zonder gevoel die het hoog in haar bol heeft . Ik heb dat niet zelf verzonnen , dat stond in een mailtje wat ik gekregen heb . Kennelijk heb ik een ongeschreven regel van de haat en nijdstrijd verbroken . Ik had zelf ook niet verwacht dat iemand van de ene op de andere dag niks meer voor me zou betekenen . Jaloezie maakt meer kapot dan je lief is . Ik ben “eenvoudigweg” gestopt met het meespelen van het spelletje . Als ik nu met leugens , haat , nijd of jaloezie te maken heb trek ik er “gewoon” de stekker uit . Elke keer dat er iemand uit mijn leven verdwijnt word er plaats gemaakt voor iets of iemand die wél de moeite waard is . Het heeft lang geduurd voordat ik daarop durfde te vertrouwen . Ik heb mezelf heus wel in beschamende situaties begeven om iets draaiende te houden . Ik heb ervan geleerd en de schaamte over mijn eigen gedrag heeft plaats gemaakt voor begrip .
 
Jij bent je ook aan het ontwikkelen . Iedereen heeft zijn eigen tempo , als je dat accepteert heb je al veel gewonnen . Ook jij zult op je weg met onbegrip en misschien zelfs jaloezie te maken krijgen . Ik garandeer je echter dat je er ook heel veel voor terug krijgt . Vertrouw erop dat de mensen die het waard zijn een deel van je leven blijven of worden . Ga nooit rommelen met je eigen normen en waarden om iemand te vriend te houden . Ik weet uit eigen ervaring dat je daar niet gelukkiger van wordt . Je kunt er wel veel van leren .
 
Als wij elkaar , weer , tegen komen hoop ik dat je wilt zien wie ik ben . Ik ben geen “blonde snotneus die denkt dat ze alles weet “ . Ik ben Renate , een vrouw die zich aan het ontwikkelen is , die fouten maakt en leert van het leven . Mijn verhaal is nog niet ten einde en misschien ben jij ook een deel van het volgende hoofdstuk .
Maar voorlopig zeg ik toch ;
 
                                            The End .