Zien .                             02-03-2008

Onderstaande heb ik geschreven in augustus 2005.
 
Ik heb een druk seizoen achter de rug . Een seizoen waarin zien een bijzondere betekenis heeft gekregen . Ik ben vaak benijd om mijn helderzien . Iets wat iedereen kan ontwikkelen . Men zag niet hoe ik worstelde met kijken . Lenzen , bril en loep alles om meer te kunnen zien . Uiteindelijk ben ik in juli(2005) geopereerd . Er gaat een wereld voor mij open , ik heb er een stuk vrijheid bij . Elke week gaat het een stukje beter en ik ga steeds meer beseffen hoe kostbaar zien is . En hoe jammer het is dat veel mensen niet verder komen dan kijken .

Ik ben er achter gekomen dat er nogal een verschil is in zien en kijken . Laat een groep mensen naar hetzelfde tafereel kijken en ze zien allemaal wat anders . De één heeft het meer over de kleuren , de ander over vormen Zo gaat het natuurlijk in het dagelijks leven ook . Kun jij de mensen nog omschrijven die je op straat bent tegen gekomen ?
Helderzien is (meestal) een mooi cadeautje . Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat je voor helderzien eerst gewoon moet leren zien* . Kijken doen we* allemaal , maar zien ? Ik zal een heel simpel voorbeeld geven ; tijdens een gesprek wordt iemand lyrisch omschreven . Echt beter kan niet , hij is het helemaal . In een opwelling vraag ik ; welke kleur ogen heeft hij ? Haar mond valt open , ze weet het niet !
Wat ik haar duidelijk wilde maken is dat zij voordat ze deze man ontmoette al een plaatje had in haar hoofd hoe hij zou moeten zijn . Wat ze beschreef was het plaatje in haar hoofd en niet haar partner. Ik heb haar wat kleine oefeningen mee gegeven . Zo spraken we af dat als haar partner thuis kwam ze goed naar zijn gezicht zou kijken . Het viel haar op dat zijn gezicht heel gespannen was . Terwijl hij altijd zo enthousiast over zijn werk vertelde . Na een paar dagen had ze genoeg moed om er over te beginnen . Daar is een mooi gesprek uit voort gekomen . De man bleek helemaal niet gelukkig met zijn baan . Hij had weliswaar een hoge functie maar zijn hart lag ergens anders . Ik ben ontzettend trots op ze ! Zij heeft een parttime baantje aangenomen zodat hij het werk van zijn keuze kon gaan doen .
 
Eerlijk is eerlijk soms wil je gewoon iets niet zien . Ik ben dan ook erg blij met de afstandsbediening ;-) . Zo kan ik zelf bepalen hoeveel leed ik te zien krijg . Het is struisvogelpolitiek . Eigenlijk gaat het niet zo zeer om het niet willen zien maar om het niet willen weten . Ik heb het nu even niet over gezichtsbedrog maar alles wat je ziet kun je niet meer ontkennen . Vaak laat je geweten je niet met rust dus het kan lekker zijn om dingen niet te zien .Wat niet weet wat niet deert . Tot je je ogen opent .
Met je ogen dicht kun je niet zien . Als klein kind verstop  je je nog onder de dekens . Als volwassene wordt het toch tijd voor een andere tactiek . De eerste keren dat ik nachtelijke bezoekers had hield ik mijn ogen stijf dicht . Ze namen in mijn hoofd steeds groteskere vormen aan . Daarna werd ik de volgende ochtend gewoon weer wakker . Er was me dus niets overkomen . Waar was ik nou eigenlijk bang voor ? Korte tijd later heb ik toch maar eens mijn ogen geopend . Wat denk je ? Niets ! Er was wel iemand maar niet zichtbaar , wel voelbaar . Langzaam aan  kreeg ik steeds meer beelden te zien , altijd overdag . Dat beviel me eigenlijk wel . Mijn slaapkamer is nu verboden terrein . Je kunt echt afspraken met ze maken . Scheelt ook in je nachtrust .


 
Bij psychometrie kun je ook een foto gebruiken . Mensen die mij wel eens aan het werk hebben gezien weten dat ik eerst mijn verhaal doe en dan pas naar een foto kijk . Zo voorkom ik dat ik uit ga van mijn eerste indruk en puur bij de informatie blijf . Je hebt vast wel eens een tijdschrift in huis . Kijk eens naar de foto bij een artikel . Geeft je dat een indruk van hoe iemand zich voelt ? Doen we niet altijd ons best  om stralend op een foto te staan ? Kijk jij daar door heen ? De houding , gezichtsuitdrukking en manier van praten zeggen veel over hoe iemand zich voelt . Als je er naar wilt kijken tenminste . Vooral mensen die , in stilte , schreeuwen om aandacht gebruiken vaak hun gedrag om dit te uiten . Zo ken ik iemand die steevast roept ; meid vraag het maar niet ! Hoofdschuddend en met de armen in de lucht . En natuurlijk vraag ik dan wel  wat er is . Ik speel het spelletje trouw mee . Tot ik deze dame een keer in een winkel trof . Het leven was weer een groot drama en leuke mannen schenen ook niet meer te bestaan . Gedecideerd heb ik haar aan de arm meegenomen naar een spiegel en haar er voor gezet . “Kijk eens naar jezelf en zeg wat je ziet” … Na de nodige loze opmerkingen zoals ik had mijn haar moeten kammen werd het even stil . “Wat straal je uit ?” Ik denk dat mensen aan me zien dat ik ongelukkig ben . “Ongelukkig of ontevreden ?” Haar schouders zakten nog verder naar beneden , de boodschap was aangekomen .  

Hoeveel vlinders zie je ?


Als jij wilt dat je als volwaardig , volwassen of oprecht gezien wil worden dan zul je dat ook moeten uitstralen . Er onverzorgd , chagrijnig of met afhangende schouders bij gaan lopen is nooit in je voordeel . Mensen reageren op je uitstraling , daar hoef je niet knap of mooi voor te zijn . Wat sowieso al betrekkelijk is . Ik ken mensen die echt niet in een modeblad zullen komen , maar een uitstraling ……. Prachtig !
Kijk eens om je heen en als je echt lef heb beoordeel je zelf eens voor de spiegel . Kijk naar de uitstraling , hoe is je houding en bedenk dan eens hoe je op een ander zou reageren met dezelfde uitstraling . Kijk nu eens niet naar de grammetjes vet . Iemand die oprecht van je houdt ziet die niet . Die kijkt niet , die ziet je . Zo iemand is goud waard , behandel hem (of haar)ook zo .       
 
Voorlopig hebben we vooral een natte zomer . Tussen de buien door schiet ik de tuin in en zie prachtige dingen . De merels in mijn tuin hebben 2 kleintjes die met mijn aardbeien worden verwend . De egel wandelt s ávonds door de tuin . De plant die ik had opgegeven leeft weer op . Mooie dingen en ik ben heel heel dankbaar dat ik het allemaal weer helder kan zien !
Zien en helderzien zijn belangrijk voor me . Maar ik had mijn helderzien zo ingeruild voor goed zicht . Gelukkig heb ik die keuze niet hoeven maken en ben ik goed geholpen . Ruim op tijd voor het nieuwe seizoen ! Ik ben benieuwd wat de les in dit seizoen word . Zou dat het verschil tussen horen en luisteren worden ?   
 
* Uiteraard ben ik mij bewust dat er mensen blind of slechtziend zijn en het zonder zien moeten doen .
Ik heb veel contact met mensen die beperkingen hebben of als zodanig door de buitenwereld bestempeld zijn . Een deel van hun heeft moeite met een site waar muziek , flash en plaatjes een rol spelen . Mede om die reden heb ik mijn site altijd zo simpel mogelijk willen houden . Zo kan iemand met een leeshandicap zelf het lettertype en grootte op de site bepalen . Uiteraard geldt dit ook voor mensen die zich storen aan het kleurgebruik op de site . Inmiddels is wel gebleken dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken . Het is maar goed dat er meer sites op internet zijn .
www.drempelsweg.nl
 

Heb jij een leeshandicap of wil je iemand anders tekst van deze site laten lezen ? Laat het me gerust weten en mail ! Ik ben graag bereid teksten in groot lettertype te versturen . Heb je tips voor mij om de site leesbaarder te maken ? Ook dan hoor ik graag van je , alvast bedankt !